Λίγες ημέρες απομένουν ώσπου να υποδεχθούμε την άνοιξη, η οποία ενδείκνυται για ανακαινίσεις των σπιτιών. Η εποχή μπορεί να είναι κατάλληλη, η διαδικασία της επένδυσης όμως κρύβει πολλές παγίδες. Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν να διηγηθούν απίστευτες ιστορίες για το τι περίμεναν και τι αντίκρισαν στο τέλος των εργασιών. Το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται κυρίως στην επιλογή ενός καλού μηχανικού, ο οποίος θα επιβλέπει την όλη διαδικασία.

Η επιλογή του μηχανικού για τη μελέτη του χώρου είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε μετά την απόφαση να ανακαινίσετε το σπίτι σας. Πρέπει να σταθμίσετε τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας και να αναζητήσετε τον κατάλληλο μηχανικό. Πολλές φορές όμως ο μηχανικός που θα μελετήσει τον χώρο μπορεί να μην έχει κατασκευαστική εμπειρία αλλά μόνο θεωρητικές γνώσεις. Γι’ αυτό την επίβλεψη και την κατασκευή θα πρέπει να την αναθέσετε σε μηχανικό με εμπειρία στις κατασκευές ή σε επιχειρηματία κατασκευαστή οικοδομών. Ο μηχανικός που δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες και από την απειρία του μοναδικός χαμένος θα είστε εσείς. Για την κατασκευή και την επίβλεψη είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα μηχανικό ή κατασκευαστή της περιοχής του ακινήτου ο οποίος γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις και θα μπορεί να ξεπερνά τα διάφορα εμπόδια που θα παρουσιάζονται.

Οι συμβουλές και οι συστάσεις των φίλων όμως δεν είναι αρκετές για την επιλογή του κατάλληλου μηχανικού. Προκειμένου να είστε σίγουροι ότι όντως έχει δίπλωμα, πρέπει να είναι μέλος σε κάποια από τις τοπικές ενώσεις κατασκευαστών και οικοδομικών επιχειρήσεων ή στους τοπικούς συλλόγους μηχανικών.

Πάντως, όποια επιλογή και αν κάνετε, θα πρέπει να πληρωθεί καλά, γιατί αυτό θα είναι ο βασικός παράγοντας επιτυχίας αφού πρακτικά είναι αδύνατον να ελέγξετε μόνοι σας τις εργασίες που θα γίνουν.
Αν δεν αναθέσετε την επίβλεψη σε μηχανικό ή κατασκευαστή και προχωρήσετε μόνοι σας στην ανακαίνιση, πρέπει πάντα να θυμάστε τον βασικό νόμο της αγοράς: η φθηνότερη δουλειά σπάνια είναι η καλύτερη. Οσοι προσπαθούν να κάνουν οικονομία με τον τρόπο αυτό συχνά πληρώνουν πολλαπλάσια. Οι κακοτεχνίες κοστίζουν, γι’ αυτό οι επιλογές των τεχνιτών και των υλικών που θα γίνουν πρέπει να προσεχθούν.

Οι συμφωνίες παίζουν καθοριστικό ρόλο. Η τακτική των συνεργείων είναι να κάνουν χαμηλές προσφορές για να πάρουν τη δουλειά και αφού την εξασφαλίσουν στην πορεία των εργασιών χρεώνουν διάφορα έξοδα για δήθεν extra εργασίες. Γι’ αυτό πρέπει κατά τη συμφωνία να σημειώνονται οι ακριβείς εργασίες που θα γίνουν και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, πάντα γραπτώς με ιδιωτικά συμφωνητικά, και να ελέγχεται η ακρίβεια τήρησης των εργασιών και των υλικών που χρησιμοποιούνται.

Να αποφεύγετε να πληρώνετε προκαταβολικά τα συνεργεία αλλά να καταβάλλετε την αμοιβή τους ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών και να αφήνετε πάντα κάποιο υπόλοιπο 10%-20% σε όλα τα συνεργεία ώστε να μπορείτε να τα βρίσκετε εύκολα όταν τα χρειάζεστε.

Ακόμη κάποιες επιπλέον συμβουλές που συγκεντρώσαμε για λογαριασμό σας, οι οποίες αφορούν την «αξιοπιστία» του μηχανικού και γενικά την ανακαίνιση, είναι οι εξής:

«Κάντε έφοδο» την ώρα εργασίας των τεχνιτών που έχει προσλάβει ο μηχανικός. Παρακολουθήστε τον τρόπο που δουλεύουν για να διαπιστώσετε αν η οικογένειά σας μπορεί να συμβιώσει μαζί τους.

Εξακριβώστε ποιοι τελικά θα συνεργαστούν. Είναι σημαντικό να γνωρίσετε όλους τους εργαζομένους, εφόσον θα κυκλοφορούν καθημερινά μέσα στο σπίτι σας.

Ζητήστε ένα αντίγραφο από την ασφάλεια που παρέχει ο μηχανικός στους εργάτες. Αν δεν είναι όλοι ασφαλισμένοι, εσείς θα είστε υπεύθυνοι σε περίπτωση που κάποιος εργάτης τραυματιστεί μέσα στην κατοικία σας.

Αν δεν είστε ικανοποιημένοι με κάποια από τις εργασίες του μηχανικού ενώ η δουλειά βρίσκεται σε πρόοδο, σταματήστε την. «Πετώντας καλά λεφτά μετά από μια κακή δουλειά» μπορεί να αποδειχθεί πιο ακριβό από το να αρχίσετε ξανά με ένα καινούργιο πρόσωπο.

Πρέπει να έχετε κατά νου ότι πρόκειται για μύθο το σκεπτικό που κυκλοφορεί: Αν κάνω τη δουλειά προετοιμασίας προτού καταφθάσει ο μηχανικός, θα κερδίσω χρήματα και χρόνο. Αν δεν έχετε τις απαιτούμενες γνώσεις, ακόμη και κάποιες προσωπικές μικροεπεμβάσεις μπορούν να αποβούν λανθασμένες, έτσι ώστε να καθυστερήσετε ή ακόμη και να βλάψετε το τελικό αποτέλεσμα.

Πηγή : tovima.gr