Ένα από τα ποιο σημαντικά πράγματα για να κάνετε τη σωστή ανακαίνιση κουζίνας , είναι το σχέδιο του πάγκου. Θέλετε να είναι λεία η επιφάνεια, ανησυχείτε για τους λεκέδες που θα μαζεύει ή απλά σας ενδιαφέρει το στυλ; Ότι και να επιλέξετε, υπάρχει πληθώρα στα έπιπλα κουζίνας στην αγορά και σε πολύ καλές τιμές. Ο βασικός παράγοντας καταρχήν, είναι η αντοχή του υλικού. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στην καθαριότητά τους, καθώς είναι ελάχιστα αυτά που δεν χρειάζονται και ιδιαίτερη συντήρηση.

Όταν επιλέγετε έπιπλα κουζίνας, να έχετε στο μυαλό σας ότι υπάρχουν πολλών ειδών σχέδια που μπορείτε να βάλετε και θα σας έλεγα να μην φοβάστε να κάνετε κάποιο συνδυασμό που να σας αρέσει. Δείτε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διαλέξετε τα έπιπλα κουζίνας που σας αρέσουν:

1. Ντουλάπια.
Τα ντουλάπια είναι από τα πρώτα πράγματα που βλέπει κάποιος όταν μπαίνει στην κουζίνα. Δείτε ποιό είναι το στυλ που σας αρέσει και τι σας ευχαριστεί, για να φαίνεται ωραία η κουζίνα σας.. Στη συνέχεια, θα πρέπει να σημειώσετε κάπου το μέγεθος των επίπλων που έχετε ήδη στην κουζίνα και θέλετε να τα αντικαταστήσετε με τα καινούργια.

2. Ξύλο. 

Κάντε τη σωστή επιλογή στο ξύλο. Εδώ θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί το ξύλο με το πέρασμα του χρόνου απορροφάει την υγρασία από τους τοίχους όπου έχουν τοποθετηθεί) και φθείρονται. Το ξύλο να είναι όσο το δυνατόν πιό ανθεκτικό.

3. Χρώματα.

Στη συνέχεια, επιλέξτε τα χρώματα που θα φαίνονται καλύτερα στην κουζίνα σας, σε συνδυασμό με τους τοίχους σας.

4. Φωτεινότητα. 
 
Ένας απο τους πιό σημαντικούς παράγοντες, είναι η φωτεινότητα. Διαλέξτε έπιπλα με ανοιχτά χρώματα, όταν έχετε μικρό χώρο στην κουζίνα σας (π.χ. λευκό), ενώ όταν είναι μεγάλη η κουζίνα σας, η επιλογή θα ήταν προτιμότερο να είναι τα σκούρα χρώματα (π.χ. καφέ).

5. Μέγεθος.

Το μέγεθος/χώρος της κουζίνας είναι απο τους παράγοντες που επηρρεάζεται απο την φωτεινότητα. Θα έλεγα πως αυτά τα δυο πάνε μαζί. Να ξέρετε πως τα ανοιχτά χρώματα γενικά μεγαλώνουν και αναδεικνύουν έναν χώρο, ενώ αντίθετα τα σκούρα τον μικραίνουν.

6. Υλικό και στυλ.

Το στυλ που θέλετε να έχουν τα έπιπλα κουζίνας επηρρεάζεται απο το υλικό αλλά και απο το σχέδιο που θέλετε να έχει η κουζίνα σας. Εάν θέλετε να δώσετε ένα κλασικό στυλ μπορείτε να επιλέξετε έπιπλα με μασιφ ξύλο. Αν θέλετε ένα πιό νεοκλασικό στυλ, το ημι-μασίφ ξύλο, ο βακελίτης, το λάκα και ο καπλαμάς, είναι τα πιό ιδανικά.

Κάντε σωστή ανακαίνιση κουζίνας  με έπιπλα που σας αρέσουν και ταιριάζουν στο στυλ σας, χωρίς απαραίτητα να έχουν το ίδιο στυλ, αλλά να ταιριάζουν αρμονικά μεταξύ τους.